Witam. Ostatnio przeczytałem artykuł, że tuńczyk z puszki ma więcej wad niż zalet oraz jest szkodliwy gdy jemu go regularnie. Ja jadam go 3 razy w tygodniu. Co wy o tym myślisz ? Wyrzucić i zastąpić go czymś innym czy dalej jeść ? Pozdrawiam. ;)
Witam. Od razu tłumacze - w mojej miejscowości normalnie nie ma świeżych ryb...musiałbym jechać 10 km w jedną stronę do miasta po świeże ryby co 1-2 dni, a na to nie mogę sobie pozwolić. Ryby w puszkach są jednak dostępne, które brać ? Co ze zdrowymi tłuszczami z takich ryb ? Co z jedzeniem takich ryb każego dnia ? Ogólnie jestem na odchudzaniu, [...]
[...] i ułożyłem sobie dietę. Wygląda ona następująco 1. Odżywka białkowa 80% + mleko 0% 200ml + Nestle Frutina, Nestle Fitness lub musli 2. 4x wafel ryżowy lub przenny + puszka tuńczyka w oleju 3. W dni treningowe klasyczny obiad (mieso+ryż/makaron) 30 min po treningu, w nietreningowe duża sałatka grecka lub z tuńczyka lub z kurczakiem. Do tego [...]
[...] i makrela. Natomiast makrelę warto również spróbować świeżą, a nie tylko wędzoną. Najgorzej wypadają tutaj pod względem bogactwa minerałów i witamin dorsz, a zaraz za nim tuńczyk. Dorsz jako urozmaicenie diety jest bardzo polecaną rybą, natomiast z racji przetworzenia tuńczyka, należałoby wybierać go w postaci świeżej, a gdy brakuje nam czasu, [...]
[...] 170 mg. Przyznam, iż nigdy w żadnym opracowaniu nikt nie wspominał, by białko serwatkowe mogło być źródłem rtęci i ołowiu. Świetnym źródłem rtęci i ołowiu są ryby, np. tuńczyk. Zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g) o zawartości ołowiu szacowanej na 4,2 mg na kg, pochodzącej od podejrzanego wytwórcy, dostarcza 0,525 mg ołowiu. Paiva EL i [...]
[...] łatwy dostęp do sklepów, możemy nabyć wartościowe produkty, z których można stworzyć zdrowe dania – począwszy od kanapek, a skończywszy na spaghetti z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Podczas komponowania dań warto korzystać z przepisów, które nie wymagają zbyt skomplikowanych procesów gotowania i przygotowywania. W praktyce oznacza to, że [...]
[...] średnio dziennie 4.6 μg (mikrograma), napoje i woda - 0.021 PPM; średnio dziennie 14.6 μg (mikrograma). RAZEM: 159 μg (mikrograma) dziennie. Uwaga: w puszkach z tuńczykiem producentów z USA stężenie ołowiu może wynosić 7.0 μg/g, z kolei w puszkach azjatyckich producentów nawet do 1400 μg/g. 1 kg pożywienia zawierający 1 μg [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało omega-3. Wiele gatunków ryb jest skażonych rtęcią, ołowiem, arsenem, kadmem itd. Np. zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g), pochodzącego od azjatyckiego wytwórcy, o zawartości ołowiu szacowanej na 100 μg/kg, dostarcza 12500 μg, czyli 12.5 mg ołowiu (norma dla mężczyzny jest [...]